search

basic information
video
reports

Rock Ptarmigan

Lagopus mutus (Montin, 1781)

Тундряная куропатка | Тундра аққұры
summer

2011-06-24
Uryl', Southern Altai
© Raffael Ayé

Distribution

Breeds in mountain tundra with stony looses on Southwest Altai and in Saur ridge.

Biology

Rare resident. Inhabits alpine tundras with a lot of stones and scarce vegetation at 2000-2700 m. Breeding biology is known very poorly. Begins to nest in end May or early June, the nest with 4 eggs was found 12 June 2004. Small chicks observed in end June – mid-July. Vertical movements to this species were not registered.

Subspecies

Lagopus mutus nadezdae (Serebrovski, 1926)

References

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.

supplement

subspecies

Lagopus mutus nadezdae
(Serebrovski, 1926)

go to family:

in other projects

Birds of Siberia

Birds of Xinjiang

Birds of Europaean part of Russia

Birds of Far East Russia

Birds of Russia

unidentified birds


2018-12-11

Сергей Резниченко: Спасибо, Дмитрий.

2018-12-11

Шевцов Дмитрий: Здесь тоже белохвост по тем же признакам + светлые без контрастов голова и шея.

2018-11-30

Сергей Л. Волков: Думал я, что у хохотуньи маховые в апреле не столь сильно обтрепанные. А оказывается, бывают такие. Но при этом бывают и совсем целые. Интересно,
[....]

more unidentified birds...