search

basic information
best photos
video
reports

Pin-tailed Snipe

Gallinago stenura (Bonaparte, 1831)

Азиатский бекас | Азиялық тауқұдірет

2013-07-18
Western-Altay reserve.
© Anatoly Taran

Distribution

Breeds in Western Altai in upper reaches of Belaya and Chernaya Uba rivers, on Beloubinskiye lakes and on Markakol lake. On migration observed in Dzharkent area (25 August 1900), on Sorbulak lake near Almaty (14 birds were ringed 21-31 August 1978, 23 August 1980, 9 August – 20 September 1982, 9 September 1983, 25 August 1984 and 18 August – 1 September 1985) and near Tashkent.

Biology

Rare breeding migrant. Inhabits sedge hummock marshes, alpine meadow with birch or juniper bushes near stream or other water, at 800-2000 m. Arrives from end of March to May. Nest is built in shallow hole lined with dry grass. Clutches of 4 eggs in early June, juveniles begin to fly in end of July. Autumn migration on foothills plains from August to end of September, one bird recorded near Tashkent in end November.

References

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.

supplement

go to family:

Scolopacidae

in other projects

Birds of Siberia

information gallery
Birds of Xinjiang

information gallery
Birds of Far East Russia

information gallery

Big Year 2017

1. Askar Isabekov (306)
2. Alexandr Belyaev (263)
3. Boris Gubin (202)
4. Anna Yasko (200)
5. Gennadiy Dyakin (199)
more...

unidentified birds


2017-12-17

Анна Ясько: Степной орел?

2017-12-14

Малик Нукусбеков: здесь определит очень сложно, и не могу сказать 100% восточный..... скрой всего гибрид....

2017-12-07

Александр Катунцев: https://o-prirode.ru/kurgannik/Также встречаются птицы темного окраса с черновато-бурым цветом оперения, маховыми перьями светлыми внизу и с тёмной каемкой,
[....]

more unidentified birds...