search

basic information
video
reports

Northern Hawk Owl

Surnia ulula (Linnaeus, 1758)

Ястребиная сова | Қыршаға жапалақ

2012-10-03
Almaty reserve
© Saltore Saparbaev

Distribution

Inhabits mountain forests of eastern and south-eastern Kazakhstan. Please see detailed distribution in the section "Subspecies".

Biology

Rare resident. Inhabits mountain spruce or larch forests, on Altai 1400-2000 m, in Tien Shan 1500-3000 m. On dispersal occurs in deciduous, mixed pine-birch and pine forests of river valleys, and in foothills. Breeding in separate pairs. For breeding used the old nests of corvids or the tree holes. Clutches of 3-4 eggs. Fledglings recorded in end of May – mid-June. In early August in Ketmen ridge female from a brood was obtained. Autumn dispersal begins in September. In Ural valley recorded from mid-October.

Subspecies

Surnia ulula ulula (Linnaeus, 1758)

    Description. Background color of upper parts is brown lighter lighter than in tianschanica. White spots on upper parts larger than in tianschanica. Individual variability is rather significant, individuals differ by the saturation of basic dark background colour and development of white spotting on upper parts. Some specimens have white colour on upper parts prevails abovethe dark basic background. Width of dark cross strips on under parts individually varies. Male wing length 220-241 (234), female 225-243 (236) mm.
    Distribution. Occupies Southwest Altai, Tarbagatay ridge, possibly episodically nests in Northern Kazakhstan; in Naurzum 27 April 1934 singing male obtained, on south of Kokchetav region recorded 5-8 July 1878 and 17-22 July 1878. On dispersal recorded in Ural valley and even 211 km to north of Djusaly station (4 November 1948) and near Aralsk (11 April 1949).

Surnia ulula tianschanica (Smallbones, 1906)

    Description. Background color of upper parts is black-brown, darker than in ulula. White spots on upper parts are smaller than in ulula. Male wing length 238-251 (244), female 243-252 (248) mm.
    Distribution. Occupies Tien Shan and Dzungarian Alatau.

References

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999. В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.

supplement

subspecies

Surnia ulula ulula
(Linnaeus, 1758)
Surnia ulula tianschanica
(Smallbones, 1906)
information gallery

go to family:

Strigidae

in other projects

Birds of Siberia

information gallery
Birds of Ukraine

information gallery
Birds of Europaean part of Russia

information gallery
Birds of Far East Russia

information gallery

Big Year 2017

1. Askar Isabekov (306)
2. Alexandr Belyaev (235)
3. Gennadiy Dyakin (190)
4. Boris Gubin (189)
5. Anna Yasko (189)
more...

unidentified birds


2017-10-17

Анна Ясько: Альберт, есть ли фото, где видны пестрины на боках? Чисто визуально, я бы сказала, что это лесной конек: клюв довольно толстый и основание подклювья
[....]

2017-10-15

Анна Ясько: Похож, только тот взрослый (и все же непонятно у него с цевками, неужели все же оперенные?). Может это та пара начудила? Шучу, но вдруг?

2017-09-21

Олег Белялов: Да, Анна, в этом случае нельзя и зелёную исключать. Иногда светлая полоса едва различима, а очень ярко смотрится видимо только у первогодков.
[....]

more unidentified birds...