search

basic information
video

Hen Harrier

Circus cyaneus (Linnaeus, 1766)

Полевой лунь | Түз құладыны
male

2014-10-23
Western Kazakhstan. Syrym region. Olenty river.
© Aibar Magazov

Distribution

Nests in mountains of south-west Altai, in Malaya Ulba valley, and also in Dzhungarskiy Alatau near Topolevka village. Probably breeds in forest-steppe zone of Northern Kazakhstan. On migration occurs widespread. Wintering in southern and south-eastern Kazakhstan.

Biology

Rare breeding migrant, but not uncommon on migration. Inhabits the tall grass meadows amongst forests. Appears in end of February to March, latest migrating birds observed in mid-May. Nest is built on ground from the dry thin twigs and grass. Laying of 2-5, more often 4-5 eggs is in end May - June. Females begin incubating from the first egg laying for about 30 days; males feed them. Juveniles fledge at 35-40 days old in mid-July - August. Autumn migration begins in August. On Markakol lake they disappear to the end of September, in southern areas they appear in September; peak of migration is in October.

Subspecies

Circus cyaneus cyaneus (Linnaeus, 1766)

References

Gavrilov E. I., Gavrilov A. E. "The Birds of Kazakhstan". Almaty, 2005. Э.И.Гаврилов. "Фауна и распространение птиц Казахстана". Алматы, 1999.В.К.Рябицев. "Птицы Урала, Приуралья и Западной Сибири". Екатеринбург. Изд-во Уральского университета, 2000.

supplement

subspecies

Circus cyaneus cyaneus
(Linnaeus, 1766)

go to family:

Accipitridae

in other projects

Birds of Siberia

information gallery
Birds of Xinjiang

information gallery
Birds of Ukraine

information gallery
Birds of Europaean part of Russia

information gallery
Indian Birds Club

information gallery
Birds of Kyrgyzstan

information gallery
Birds of Far East Russia

information gallery

Big Year 2017

1. Askar Isabekov (306)
2. Alexandr Belyaev (263)
3. Boris Gubin (202)
4. Anna Yasko (200)
5. Gennadiy Dyakin (199)
more...

unidentified birds


2017-12-07

Александр Катунцев: https://o-prirode.ru/kurgannik/Также встречаются птицы темного окраса с черновато-бурым цветом оперения, маховыми перьями светлыми внизу и с тёмной каемкой,
[....]

2017-12-04

Александр Катунцев: С х о д н ы е в и д ы. К таковым относятся два вида завирушек: черногорлая и бледная. От первой отличается светлым горлом, от второй - яркой окраской.
[....]

2017-12-04

Ясько Анна:
[....]

more unidentified birds...